TOKKELINSTRUMENTEN

De module tokkelisnstrumenten begint in het eerste jaar, waar als voorbereiding een kleine klassieke gitaar wordt gebouwd. (model Antonio de Torres).  Hiermee worden de basistechnieken aangeleerd alsook het gebruik van verschillende gereedschappen en houtsoorten.  

In het tweede jaar wordt een  klassieke gitaar gebouwd naar  model van José L. Romanillos.  De gebruikte bouwmethode is gebaseerd op de Spaanse gitaarbouwtraditie. Gevorderde technieken worden aangeleerd zoals inlegwerk, het buigen en bewerken  van verschillende houtsoorten, het vervaardigen van speciale onderdelen, politoeren en afstellen van de gitaar.

In de derde jaar kunnen de leerlingen zich specialiseren binnen de groep van historische tokkelinstrumenten.  De vorderingsgraad van elke leerling bepaalt welk instrument gebouwd zal worden.  De begeleiding is meer individueel gericht maar er wordt tevens een zekere mate van zelfstandigheid verwacht.

Te bouwen instrumenten: 

– Renaissanceluit (model Wendelio Venere 1582)

– Barokgitaar (vlakke of gewelfde rug en zijkanten, 17e eeuw)

– Romantische gitaar (begin 19e eeuw)

– Steelstring gitaar (zeer vroeg model ca. 1860)

– Klassieke concertgitaar

De aangeleerde technieken zijn van hoogstaand niveau en worden op het einde van het schooljaar door een externe vakjury beoordeeld.